Akhirnya, kemanisan kejayaan kami dapat dikecapi: DDK Blockchain 2.1 akan menambah baik projek kami ke tahap yang lebih tinggi dengan membawakan banyak fungsi baharu dan dinaik taraf untuk komuniti DDK dan ekosistem. 

Peristiwa penting ini menandakan perbezaan projek DDK bagi blockchain Ethereum ke arah era baharu yang lebih baik, lebih efisien dan infrastruktur boleh skala dalam DDK Core 2.1.

Perjalanan yang panjang dan mencabar telah membawa kami ke tahap ini. Kami teruja untuk memulakan fasa pembangunan baharu untuk DDK dan membawa anda mengikut kelajuan dengan apa yang telah dicapai ke arah mana yang kami tuju seterusnya.

Tetapi pertama sekali, kami ingin mengucapkan tahniah kepada komuniti DDK kerana sentiasa bantu mempertahankan kami, sentiasa optimis dan sentiasa memberikan sokongan. Kami amat bersyukur kerana diwakili oleh ramai pemegang token DDK. Terima kasih semua!

Jadi, mari mulakan. Bersedia dan teruskan membaca. Ia mungkin agak teknikal tetapi tiada cara lain untuk menerangkannya. Di bawah ini, kami cuba memberikan ringkasan tepat bagi fungsi dan ciri-ciri DDK Blockchain yang paling penting:

Alamat Pembayaran Baharu

Semua alamat baharu dikodkan dengan  Base58Check yang mengesahkan seluruh alamat penerimaan dan mengelakkan transaksi penipuan & kesilapan manusia seperti penyalinan/penampalan tidak lengkap, menaip 0 dan bukan O serta lain-lain. 

Sama seperti Bitcoin blockchain, alamat DDK akan mempunyai panjang tetap 37 aksara dan akan dimulakan dengan awalan “DDK” yang membuatkannya sentiasa mudah dikenal pasti.

Kekunci & Tandatangan Kriptografi yang Diperbaiki

Bermula dari sekarang, blockchain DDK akan menggunakan Elliptic Curve Digital Signature Algorithm (ECDSA) untuk mengeluarkan kekunci persendirian/umum dan menguntukkan tandatangan. ECDSA ialah varian yang dipertingkatkan bagi standard DSA yang berdasarkan pengeksponenan bermodul. 

Apa yang anda perlu tahu ialah algoritma ECDSA membolehkannya untuk menghantar mesej persendirian & selamat, dalam kes kami – transaksi DDK dilengkapi dengan 3 sifat keselamatan berbeza dan sangat penting:

  • Pengesahan sumber: Penerima boleh mengesahkan mesej berasal dari mana dan siapa yang menghantarnya;
  • Pengesahan integriti: Penerima boleh mengesahkan bahawa mesej tidak pernah diedit atau ditukar sejak ia ditandatangani;
  • Tiada penolakan: Penghantar tidak boleh mengembalikan dan membuat tuntutan palsu bahawa mereka belum menandatangani mesej tersebut;

Ciri-ciri yang dinyatakan sebelum ini memastikan pengesahan sumber, pengesahan integriti dan matlamat keselamatan yang tiada penolakan dapat dicapai. DDK ECDSA dijalankan dengan lengkung Secp256k1 paling dipercayai dan terbukti mengikut masa yang merupakan lengkung sama digunakan dalam Bitcoin blockchain.

Kontrak Pintar Terbina Dalam

DDK Core 2.1 disertakan dengan kontrak pintar terbina dalam, telah disusun untuk DDK Asset Issuing (DAI), Berbilang Tandatangan dan mungkin untuk kes penggunaan pada masa hadapan. Kontrak Pintar ialah perjanjian yang boleh diprogramkan antara berbilang pihak dengan peraturan telus dan tidak boleh diundur dari segi sifat setelah dilaksanakan.

Kontrak pintar memberikan keupayaan untuk menganjakkan pelbagai perjanjian antara individu dan organisasi kepada blockchain, oleh itu masa pelaksanaan bertambah dengan banyak dan paling penting, membuatkannya tidak boleh diubah.

Aset Asal: Pengeluaran Token/ DAI

Salah satu fungsi paling diminta yang telah terbina dalam DDK 2.1 Core ialah keupayaan untuk mengeluarkan token. Walaupun token berasaskan standard ERC20 dan ERC lain dicipta pada blockchain Ethereum, DDK akan mempunyai dunia asetnya sendiri dengan pelbagai kes penggunaan: (cara pembayaran, token pengundian, hak harta, item boleh dikumpul ialah hanya beberapa contoh) yang boleh membina aplikasi atau perniagaan berguna menggunakan kontrak pintar ini.

DDK Asset Issuing akan membolehkan pengguna menyimpan dan mencipta token mereka sendiri dalam Platform DDK. Untuk mencipta token baharu menggunakan DAI, ia memerlukan proses pengeluar untuk membakar syiling asal DDK bagi mengeluarkan token baharu. Jumlah hangus syiling asal DDK ini relatif secara terus kepada bekalan dicetak bagi token yang baru dikeluarkan yang pengeluar ingin cipta.

Tiada had dan dengan aset asal, DDK blockchain memasuki seluruh dunia kemungkinan yang berbeza-beza untuk membina aplikasi berguna serta perniagaan.

Keupayaan Berbilang Tandatangan

Berbilang Tandatangan ialah skema khas yang memerlukan berbilang (sekurang-kurangnya dua) tandatangan untuk mengesahkan dan melaksanakan transaksi. Ini bermaksud untuk menghantar dana daripada dompet dipertingkatkan Multi-Sig, semua pihak pemegang utama perlu meluluskan transaksi untuk ia dilakukan. Ini kerana akaun akan memerlukan tandatangan beberapa orang sebelum dana boleh dipindahkan keluar.

Ini ialah ciri keselamatan sangat berguna yang digunakan oleh pemegang amanah, dana organisasi yang menguruskan sama ada sejumlah wang yang banyak atau bertindak bagi pihak stakeholder. Selain itu, ini membuatkan hampir tidak mungkin untuk penipu mengeluarkan dana dan mendapatkan wang tersebut.

Dompet Hierarchical Deterministic (HD)

Dompet HD ialah fungsi yang menjimatkan masa & usaha yang dengan ketara dapat mempertingkatkan sistem warisan dompet konvensional. Sejak alamat DSA kriptografi mula digunakan, pengguna perlu menjana pasangan kekunci persendirian/umum berulang kali untuk menerima dan menghantar mesej (transaksi). Cara ini memerlukan sandaran selepas mencipta setiap alamat bagi menjejaki semua pasangan kekunci persendirian/umum.

Walau bagaimanapun dengan dompet HD, semua pasangan kemungkinan kekunci dijana dengan serta-merta menggunakan ungkapan perkataan pemulihan 12 perkataan. Ia juga boleh menentukan seluruh pohon kekunci umum (alamat) daripada kekunci umum induk – kekunci persendirian tidak diperlukan.

Selain itu, pemilik kekunci persendirian induk boleh menyediakan cabang hierarki dan menjana pasangan kekunci umum/persendirian untuk setiap cabang bagi mewakili hak akses dan pengurusan kepada orang lain. Melalui cara ini, ‘pengurus cabang’ boleh membelanjakan syiling dan melaksanakan transaksi yang terletak dalam cabang tertentu tanpa perlu mengakses seluruh sistem.

Ia membolehkan pembahagian aktiviti dan pelaksanaan perakaunan serta sistem tadbir urus – dompet HD dengan ketara memperbaiki pengurusan dan kecekapan kekunci persendirian/umum.

Keupayaan Boleh Skala Rangkaian yang Dipertingkatkan

Dengan kemas kini baharu ini, DDK blockchain akan beroperasi dengan saiz blok bertambah dan menambah bilangan transaksi dengan banyak yang boleh dimasukkan dalam satu blok. Ia memberikan ruang untuk beribu-ribu transaksi dikumpulkan dan ditambah pada rantaian setiap kali blok baharu dicipta.

Transaksi blockchain kini mempunyai pilihan untuk memasukkan data sampingan yang juga dirujuk sebagai metadata yang boleh memberikan data tambahan tentang bagaimana blok telah dicipta. Core 2.1 ditunjukkan dengan anggaran 1 blok ialah 30 saat. 1 blok boleh memuatkan minimum 1 transaksi sehingga maksimum 6000 transaksi bagi setiap blok. 1 transaksi ialah ~64KB dan 1 saiz maksimum blok ialah 1 MB (Bukan MiB). Bermaksud DDK Core 2.1 ialah kira-kira ~217 TPS (Transaksi Setiap Saat).

*Penafian: Maklumat yang terkandung di sini tertakluk pada perubahan dan sebarang perubahan yang kami buat terhadap pembangunan kami pada masa hadapan yang akan dimaklumkan kepada anda melalui pengumuman, apabila kami rasakannya sesuai. Sila kerap lihat pengumuman kami untuk melihat sebarang kemas kini atau perubahan yang dibuat kepada pembangunan kami.

Rujukan pada Rantaian

Bermula dari sekarang kami boleh bertukar kepada memberikan cara yang telus dan adil untuk orang ramai diberikan ganjaran. Individu yang membawa lebih nilai dan transaksi kepada blockchain DDK kini boleh diberikan ganjaran secara terus melalui blockchain – mendapat sebahagian bayaran yang dibelanjakan oleh pengguna yang mereka telah rujuk.

Kami percaya fungsi ini yang telah disusun dalam ekosistem boleh menyelamatkan banyak ketetapan serta memberikan rangka kerja ‘tetap’ untuk perikatan memastikan pengedaran ganjaran yang adil dan stabil.

Lebih banyak ciri akan dibuat pada setiap hari dan kami terus memperbaiki seni bina dan perancangan untuk terus mengusahakannya. Jangan risau, kami akan memberi anda perkembangan terkini semua pembangunan utama yang akan datang dalam masa terdekat ini. 

Berbilang bebenang CPU:

DDK Core V2.1 dan dompet baharu akan dijalankan dalam berbilang bebenang CPU yang berbilang tugas boleh diproses pada masa yang sama, tidak sama seperti teras Nodejs yang hanya boleh menggunakan satu bebenang pada satu masa. Tugas tersebut akan dilakukan melalui proses yang akan dipecahkan kepada beberapa bahagian kecil, dan berbilang CPU (atau beberapa teras) akan memproses setiap tugas kecil pada masa yang sama secara tepat.

  • DDK Core V2.1:

–          teras C++: Linux, Windows, Mac

–          teras Docker: Linux, Windows, Mac

  • Dompet baharu:

–          OS: Linux, Windows, Mac/iOS, Android, Web

Buka untuk penebusan ungkapan laluan dan Hantar fungsi Stake

Penebusan ungkapan laluan akan dibuka kepada pengguna dari platform ETPS sebelum ini (centralized Pre-ICOs) yang belum mendapat ungkapan laluan akaun mereka. Selain itu, dalam DDK Core 2.1 kami akan mendayakan fungsi send-stake yang pengguna boleh memindahkan pemilikan kontrak stake kepada pengguna lain. Kami percaya bahawa dua (2) ciri ini ialah struktur DDK yang paling dinantikan yang dibina untuk penyelesaian komuniti DDK dan pengembangan komuniti yang lebih besar.

Transaksi Baharu

Dalam DDK Core v2.1, akan terdapat beberapa transaksi baharu yang akan dibuat. Selain daripada transaksi semasa iaitu undi, tidak mengundi, hantar, stake, ungkapan laluan ke-2 dan Pendaftaran wakil, pada 2.1 Core ini ialah transaksi lain yang akan ditambah untuk memperbaiki platform seperti fungsi send stake, berbilang tandatangan dan banyak lagi yang akan dimuktamadkan tidak lama lagi. Untuk bayaran transaksi, terdapat beberapa naik taraf pada bayaran baharu yang akan dibuat dan ini akan diumumkan setelah dimuktamadkan. Sila tunggu pengumuman seterusnya daripada kami.

Perubahan dalam bilangan Delegate Aktif

Akan terdapat perubahan dalam bilangan Delegate Aktif daripada 101 kepada 51 Delegate aktif bagi memastikan kestabilan platform DDK Core 2.1 yang memerlukan hanya nod AKTIF beroperasi tanpa kehilangan blok. Kita boleh lihat bahawa 50% nod Delegate seperti setiap status semasa – https://explorer.ddkoin.com/delegates ditunjukkan ialah nod aktif. Oleh sebab itu keputusan ini dibuat dengan bantuan kumpulan Pembangun DDK berdasarkan analisis semasa dan prestasi nod untuk memastikan apabila Core 2.1 dilaksanakan, ia akan menjadi efisien seperti yang dirancangkan.

DDK Core 2.1 Blockchain sudah tentu akan mengubah kawasan penggunaan Blockchain dalam komuniti DDK dan persekitaran mata wang kripto serta akan disebarkan ke seluruh ekosistem Blockchain. Oleh itu, kami amat berharap agar pengumuman rasmi pertama ini tentang konsep dan ciri-ciri bagi versi terkini yang dinaik taraf bagi DDK Core akan memberikan lebih banyak penyelesaian ke arah kemajuan teknologi kewangan.

Nantikan pengetahuan dan pelaksanaan teknologi. Sila ambil perhatian bahawa Test-Net Core 2.1 dianggarkan akan dilancarkan pada September 2020. Mari menuju ke arah platform penyelesaian Decentralized Finance (DeFi)!

Kerjasama anda amat dihargai.

 Terima kasih,

Pasukan DDK Foundation

Penafian:

Maklumat yang terkandung di sini tertakluk pada perubahan dan sebarang perubahan yang kami buat terhadap pembangunan kami pada masa hadapan yang akan dimaklumkan kepada anda melalui pengumuman, apabila kami rasakannya sesuai. Sila kerap lihat pengumuman kami untuk melihat sebarang kemas kini atau perubahan yang dibuat kepada pembangunan kami.

anda melalui pengumuman, apabila kami rasakannya sesuai. Sila kerap lihat pengumuman kami untuk melihat sebarang kemas kini atau perubahan yang dibuat kepada pembangunan kami.

Categories: Announcements

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *